Домът на хумора и сатирата представя „Криво седи – право съди”

Дали тази поговорка е все още валидна или трябва да се трансформира в „Право седи – криво съди” – над тази дилема предлага размисъл най-новата изложба в Дома на хумора и сатирата. Актуалността й е гарантирана от ежедневните новини за скандални разкрития и корупция в правосъдната система.
Тематичната колекция карикатури „Криво седи – право съди” е част от художествения фонд „Хумор на народите” на габровската Весела къща и включва 22 творби на 11 автори от Германия, Израел, Индонезия, Русия, Латвия, Украйна и България. Сред българските карикатуристи са имената на класиците в жанра Илия Бешков и Борис Димовски, както и нашите съвременници Дечко Николов и Рачо Рачев.
Изложбата представлява своеобразна сатира на съдебната система. Чрез похватите на хумора и комичното се разкриват острите проблеми, съществуващи открай време в правосъдието. Карикатурите осмиват несправедливостта, беззаконието и корупцията в правораздаването. Всеки зрител би могъл да открие добре познати ситуации и конфликти от заобикалящата ни деиствителност.
Акцент в изложбата са илюстрираните от Борис Димовски латински сентенции, от чиято мъдрост можем да се поучим и днес – „Един свидетел не е свидетел”, „Невинният не се бои от никого”, „Благодеянието, оказано на недостойния, считам за злодеяние” и др.

Дарина Маринчевска
Музей „Дом на хумора и сатирата” – Габрово

Tweet

Габрово байк

Приятели

Смолян
Уеб дизайн и изработка сайтове
България - бъди информиран
ДА или НЕ
Илюзионистът

Кой е онлайн

В момента са 0 users и 1 гост online.Етър
Боженци
Библиотека Априлов Палаузов
Дом на хумора и сатирата

Последвайте ни в

Не пропускайте:

Анкета

Колко често се усмихвате?: