Домът на хумора и сатирата показва шаржове на Дилма Русеф

дом на хумораВъв връзка с официалното посещение в България на бразилския президент с габровски корени Дилма Русеф, Музеят „Дом на хумора и сатирата” е подготвил своеобразен артистичен поздрав – изложбата „Усмивки от Бразилия”.
Специалната колекция включва 31 творби на 11 бразилски и двама български карикатуристи.

Особен интерес представляват три шаржа на Дилма Русеф, дело на българските художници Ивайло Цветков и Валери Александров и на техния бразилски колега Нелсън Кастро Сампайо.
Творбата на Ивайло Цветков представя Дилма Русеф на път с автобус по маршрут Бразилия – Габрово, намигайки към връзката й със столицата на хумора. Тази карикатура бе отличена с наградата на Сдружението „Планета ГАБРОВО” за творба на габровска тематика в тазгодишното 20-о издание на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово.
В своя шарж Валери Александров се заиграва с фолклора на двата народа, представяйки танцуващата Дилма Русеф в ритъма на бразилски и български традиционни мелодии. Творбата му е дарена на Дома на хумора и сатирата след представената през миналата година негова самостоятелна изложба във Веселата къща.
Бразилецът Нелсън Кастро Сампайо участва в Международното биенале с творба, която ясно изразява близките приятелски отношения между България и Бразилия. Той е представил Дилма Русеф в дружеско ръкостискане с премиера Бойко Борисов.

Музеят „Дом на хумора и сатирата” в Габрово има установени контакти със 116 културни институции в Бразилия – салони на карикатурата, музеи, галерии, редакции, фотографски общества и др. Най-активни са контактите със Салона за хумор в гр. Паолиста, с Международните конкурси за хумор в Рио де Жанейро и Пирацикаба, както и с Международните хумористични салони в Пиауи и Бахиа.
Домът на хумора и сатирата поддържа връзка със 170 творци на хумористично изкуство от Бразилия. В музейния художествен фонд „Хумор на народите” се съхраняват 96 творби /графики, рисунки, карикатури, фотографии и живопис/ на 44 бразилски автори.

Дарина Маринчевска

Tweet

Габрово байк

Приятели

Уеб дизайн и изработка сайтове
България - бъди информиран
Български имоти
Новини от Габрово
Илюзионистът

Кой е онлайн

В момента са 0 users и 1 гост online.

Етър
Боженци
Библиотека Априлов Палаузов
Дом на хумора и сатирата

Не пропускайте:

Последвайте ни в

Анкета

Колко често се усмихвате?: