Домът на хумора и сатирата е представен в чуждестранен каталог

Най-новото дарение за книжния фонд на габровската Весела къща е каталог, издаден в Иран и представящ 10 от най-известните музеи на карикатурата в света. В него заслужено място заема и Домът на хумора и сатирата.
Музеят е представен с текст, разкриващ мисията, целите, дейността и фондовете на институцията. Фотосите са от Парка на смеха, сградата на музея и експозиционните зали. Като илюстрации в публикацията присъстват и творби на известните български майстори на карикатурата Илиян Савков, Пламен Пенев, Алла и Чавдар Георгиеви.
Изданието е резултат от втората среща на директорите на музеи и салони на карикатурата, състояла се в Музея на карикатурата в гр. Табриз (Иран) през м. септември 2010 г.
Дом на хумора
В каталога са представени с текст и фотоси музеите и салоните на карикатурата в Ескишехир и Истанбул (Турция), Базел (Швейцария), Крьосхойтем (Белгия), Кута (о.Бали, Индонезия), Киото (Япония), Земун (Сърбия), Баку (Азербайджан), Табриз (Иран) и Габрово (България). Според организаторите на срещата и издателите на каталога това са най-известните и активни музеи в областта на хумористичното изкуство, а целта на ежегодните срещи на техните директори е обмяната на опит в организирането на международни конкурси и изяви. Освен това, редовните контакти спомагат за подобряване на комуникацията и взаимодействието между музеите за карикатура, откриват нови възможности за професионален обмен и съвместна работа по проекти в областта на хумористичното изкуство.
На първата среща на директорите през 2009 г., която бе организирана от Центъра за изследване на карикатурата към Анадолския университет в град Ескишехир (Турция), присъстваха и представители на Дома на хумора и сатирата – Габрово. С интересна мултимедийна презентация тогава бяха представени фондовете и дейността на габровския музей на смеха, както и изложбата „Съвременна българска карикатура” от фонда „Хумор на народите”.
Следващата, трета среща на директорите на музеи и салони на карикатурата ще се сътои през тази година в Музея на карикатурата в гр. Земун, Сърбия.

Дарина Маринчевска

Share this

Приятели

Сайт за запознанства на габровци
Уеб дизайн и изработка сайтове
България - бъди информиран
Български имоти
Новини от Габрово
Илюзионистът

Кой е онлайн

В момента са 0 users и 1 гост online.

Етър
Библиотека Априлов Палаузов
Дом на хумора и сатирата

Бъдете информирани

Абонирайте се за последните новини!

Последвайте ни в

Предстоящо:

Анкета

Смятате ли, че следващата среща на върха между Бразилия и Европейския съюз трябва да се проведе в Габрово?: