Димитровден в Етъра

Дата: 
Петък, 26 Октомври, 2012 - 11:00

Празникът на Св. Димитър ще бъде отбелязан на 26 октомври 2012 г. в Архитектурно - етнографски комплекс „Етър“. Според народните вярвания на Димитровден се осъществява поврата в годишното време – това е краят на пролетно - летния цикъл и началото на зимата. На този ден приключва активната трудова дейност, затова празникът се нарича още Разпус.
Димитровден на Етъра ще започне с водосвет от 11.00 ч., а посетителите на комплекса ще могат да опитат постен курбан. По традиция около Димитровден завършвали и строежите на нови къщи. Целият цикъл от обреди и обичаи по строежа на новата къща завършвал с нейното освещаване. От 11.30 часа в Етъра самодейци от НЧ „Отец Паисий 1931“ - с. Стоевци ще направят възстановка на обреда „Викане на нова къща“. Всички обичаи и жертвоприношения при строителството на нов дом са свързани с магическото действие, подчинено на една цел: здраве, плодородие, изобилие и защита на къщата.
Благословията на майстора пази къщата. Каним всички посетители на Димитровден в Етъра да се присъединят към „викането“ на майстора.

Tweet

Габрово байк

Приятели

Смолян
Уеб дизайн и изработка сайтове
България - бъди информиран
ДА или НЕ
Илюзионистът

Кой е онлайн

В момента са 0 users и 3 гости online.Етър
Боженци
Библиотека Априлов Палаузов
Дом на хумора и сатирата

Последвайте ни в

Не пропускайте:

Анкета

Колко често се усмихвате?: