Да живееш в Русия и да не си сатирик ...

Дата: 
Четвъртък, 23 Август, 2012 - 14:00

дом на хумораДомът на хумора и сатирата кани своите приятели и почитателите на сатиричната литература на поредния ВЕСЕЛ ЧЕТВЪРТЪК на 23 август от 14 часа в прочутата Зала на жирафите. Предстои среща с башкирския руски писател-сатирик Марсел Салимов. Той ще гостува в любимия си Дом, както обича да споделя, в юбилейната за музея година, но е свързан с Габрово и с организаторите на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата още от 80-те години на миналия век. Гости на срещата ще бъдат Ярослав Шрьодер, доктор, член-кореспондент на Руската Академия на икономическите науки, бизнесмен и меценат, председател на Сдружението за приятелство Башкортостан-България, и Кольо Колев, бизнесмен и член ва Сдружението.
Но кой е Марсел Салимов и какъв е поводът за срещата? Автор е на 27 книги поезия, проза, драматургия, публицистика, произведения за деца. Творчеството му е преведено на повече от 40 езика, а десетина от книгите му са подарени на ДХС и се пазят в специализираната библиотека.
Наскоро М.Салимов издаде в Уфа „Книга на дружбата”, в която е поместил свои сатирични творби, пътеписи и очерци от творческите си пътувания из България: в Габрово по време на Международното биенале на хумора и сатирата, в Свищов, като носител на международната литературна награда „Алеко”, от срещите си с български сатирици. Включена е и сатирична повест на Йордан Попов в превод на руски език.
Но нека не разказваме за всичко в тази любопитна книжка, гостите на срещата ще имат възможност да получат автограф от автора й. В „Книга на дружбата” има текстове на башкирски, на български, на руски, авторите са двама, а сборникът излиза със спомоществователството на Дружеството „Дружба на народите Башкортостан-България” в град Уфа. Избрани страници ще прочете актьорът Светослав Славчев.
В годината, когато ДХС навърши 40 години, М.Салимов предложи в руската преса множество публицистични материали за Габрово и емблематичния му музей на хумора. Може да се каже, че с тези си публикации Салимов успешно се конкурира с най-активните свои български колеги по темата! Нищо чудно и много руски туристи да са избрали това лято България именно след прочита на негова публикация.
„Да живееш в Русия и да не си сатирик? Не, не е възможно!” – твърди писателят от Уфа. Предстои ни да научим още много любопитни неща, да си припомним събития във и около Веселата къща с давност от четвърт век назад. И да се видим през очите на искрен и усмихнат приятел.
Венета Козарева

Tweet

Габрово байк

Приятели

Смолян
Уеб дизайн и изработка сайтове
България - бъди информиран
ДА или НЕ
Илюзионистът

Кой е онлайн

В момента са 0 users и 1 гост online.Етър
Боженци
Библиотека Априлов Палаузов
Дом на хумора и сатирата

Последвайте ни в

Не пропускайте:

Анкета

Колко често се усмихвате?: