Грамофон "Pathe Diamond" е експонат на месец февруари в Регионален исторически музей - Габрово

музей габровоЕкспонат на месец февруари, в РИМ Габрово, е ръчен грамофон с марка „Pathe Diamond”. Предмета, е част от експозиция градски бит на „Дечковата къща”. Освен него, габровци могат да видят три оригинални грамофонни плочи с марка „Pathe” и „Одеон”. На една от тях, има запис на изпълнение на габровец от село Бойновци, който изпълнява народни песни и ръченици.
Грамофонът, който притежава Регионалния исторически музей – Габрово е много добре запазен и явно е бил притежание на местна габровска фамилия.
Световно известната фирма производител на устройството е основана в Париж от Братя Чарлз, Емил, Теофил и Жак Пате. През първата половина на ХХ век „Пате” става най-голямата филмова и продуцентска компания в света, а също и основен производител на фоногравски записи.
Във фондовете на РИМ Габрово, са запазени три автентични плочи, чиято запазена марка е „Пате”. На две от тях К.Т. Бамбов, изпълнява народните песни „С вярна клетва ме измами”, „Титила”, „Хоро” и „Казачок”, докато на третата, плоча г-жа Циганчева, изпълнява „Момчил си конче ковеше” и „Пияници”. За производител на грамофонните плочи е посочена първата българска фабрика за грамофонни плочи „Симонавия” създадена през 1924 г.

Share this

Приятели

Сайт за запознанства на габровци
Уеб дизайн и изработка сайтове
България - бъди информиран
Български имоти
Габрово байк
Илюзионистът

Кой е онлайн

В момента са 0 users и 2 гости online.

Етър
Библиотека Априлов Палаузов
Дом на хумора и сатирата

Бъдете информирани

Абонирайте се за последните новини!

Последвайте ни в

Предстоящо:

Анкета

Колко често се усмихвате?: