Габрово през епохата на Възраждането.Архитектурен облик

Приносът на Габрово за нашето национално Възраждане е безспорен.Обществено-икономическото развитие през този период формира не само неговия селищен организъм, но организирайки духовните сили на българина, разшири хоризонтите на тяхната изява.Именно тогава българинът материализира художествените си усещания, вграждайки ги в соята къща.

Градовете имат своя история и своя легенда.Те имат своя характер и свое име.Градовете си приличат като хората и се различават като тях.Съществуват големи и малки градове, стари и млади, повече или по-малко известни, но всички те пренасят през вековете индустриалното си своеобразие, което времето не може да им отнеме, защото това своеобразие ги е родило и оформило техния образ.
На любителите на силни преживявания този град не е предлагал евтина екзотика, но минавайки през него през 1833, Тиц не може да не отбележи:
"... трябва да беше към два часа през нощта, когато стигнахме в Габрово-село, разположено високо в планината, покрай една планинска река, образуваща много водоскоци..."
Когато говорим за раждането на града, трябва да разбираме организирано селище със свой поминък, от което биха могли да останат следи и паметници.И ако Габрово не бе разрушавано толкова пъти от придошлите води на Янтра, ако в него не бяха бушували пламъците на опожаряването през 1798г., то не би трябвало сега да се търсят манастирски паметници и стари турски тефтер, за да се намерят оскъдни данни за неговото минало.Защото, ако в турски регистър от 1430г. Габрово е посочено като село с 94 къщи, то колко дълъг е бил пътят до тук?...

Приятели

Сайт за запознанства на габровци
Уеб дизайн и изработка сайтове

Кой е онлайн

В момента са 0 users и 1 гост online.

facebook


Елате в Габрово on Facebook

Анкета

Да сложим ли форум към сайта?: