Възстановки на сватбена обредност в Етъра

Дата: 
Събота, 27 Август, 2011 - 11:30

ЕтъраЗа четвърти пореден път, АЕК „Етър” представя „Сватбата-единство и многообразие” – възстановки на сватбена обредност. Тази година на 27 и 28 август от 11.30 часа, гостите на Етъра ще могат да видят моменти от сватбената обредност на: добруджанци, хърцои, балканджии, на армъните от Дорково и Велинград и татарите от Ветово.
Наситени с много музика и танци, придружени със съответния обреден реквизит и костюми, те ще покажат, че обичаите и традициите могат само да събират и обединяват всички общности в България. Защото историята на един народ се гради не върху взаимодействието между отделните общности, етноси или националности, а във взаимодействието между техните култури.

Събитието се организира с партньорството на Община Велинград и Община Две могили и спомоществователството на Банка ДСК, печатница Кредо–М, Херб системтехник интернишънъл, Велеви Фарма ЕООД, АМК, Дикси ООД, СВА, РРЦК „Фабриката” и др.

Програма:
27 август
Пòвратки
Една седмица след сватбата, младата булка придружена от съпруг, свекър, свекърва, зълва и кумове се завръща в бащината къща, за да си вземе лични вещи. И най-важното - да донесе на майка си, в сито, брачната риза.
Даряват я с нови дрехи, а червената забрадка се заменя с бяла - символ, че е станала вече жена и мисли за дом, семейство и деца. Всички действия по време на гостуването са наситени с много символика, а обредната храна се раздава за здраве, берекет и многобройна челяд. Обичаят ще бъде представен от група за изворен фолклор при НЧ „В. Левски”, с. Г. Росица, община Севлиево

Обичаят „Коване на сватове”, който ще представи група за автентичен фолклор „Хърцой” , с. Кацелово, е част от сватбената обредност при хърцоите. В него е заложено мъжкото начало. Две от жените, предрешени като мъже, с подкова и чукче в ръка, „коват” жените, като си разменят реплики с еротично съдържание. Обичаят е послание за здраве и плодовитост.

Хвърляне на червено було след сватба
Ритуалът се изпълнява трите дни след сватбата. Първият ден кръстницата сваля бялото було и го заменя с червено. Булката „говее” – не говори с никого два дни.
На третия ден кръстницата отвежда младата булка на селския геран, където сваля червеното було. От този ден младата жена има право да говори с всички и да целува ръка на по-възрастните. Обичаят ще бъде представен от група за автентичен фолклор при НЧ „Калиакра 1955” , с. Могилище, община Каварна.

Групата за автентичен фолклор при НЧ „Светлина 1942” , с. Белгун , ще представи Плетене на булка и чупене на кравай на кладенеца – елемент от добруджанската сватбена обредност. В деня преди сватбата, в къщата на момичето, кръстницата сплита косите й. След това всички отиват на кладеница, където разчупват кравай и дават на всеки по залък. Пее се и се играят хора.


28 август

Водене на булката за вода
Обичаят се изпълнява в понеделник сутрин след брачното свождане. Булката се води на кладенеца за вода, където присъстващите ръсят семена, пръскат с вода и гадаят за бъдещия живот на младоженците и техните деца. Обичаят представен от групата за автентичен фолклор при НЧ „Поука -1920” с. Леденик, община В. Търново е наситен с много музика, песни и веселие.

Прощална вечер на булката
Чрез танца “Аглама келин” (“Не плачи, булке”) и танца на младоженеца и булката - Джанъ кайтарма” (“Новия танц”), който се изиграва в деня на сватбата, група “Суйгу” (Обич) ще представи част от сватбения обичай на татарите – прощалната вечер на булката. Татарска фолклорна група „Суйгу” от гр. Ветово е първата и единствена в България.

Посрещане на булката в дома на младоженеца
Фолклорна група Fantana (Извор) от с. Дорково и гр.Велинград представя част от традиционната армънска сватба – посрещане на булката в дома на младоженеца. Младоженците и гостите се посрещат с хляб и бяла вълна – всички да остареят и побелеят. Въвеждането на булката в нейния нов дом е съпроводено с редица обредни действия за плодородие, семейно щастие и много деца.
Армъните са един от древните народи на Балканите, чиито представители, известни като “власи”, “цинцари” или “куцовласи” и до днес живеят пръснати из България. Армъните говорят език, произлязъл от латинския и много близък до него по лексика и структура.

Групата за автентичен фолклор при НЧ „Светлина”, с. Шипково ще приготви "сватбарско жито” - известно единствено в Троянския регион. Това е оригинално и задължително предястие на всички празненства в семейството по весел повод. Сварява се житото и се задушава в продължение на една нощ. На следващия ден се вари до пълно сваряване. Прави се запръжка, която се прибавя към свареното жито и се разбърква, разрежда се с прясно мляко до получаване на определена гъстота. Сервира се топло.

Бъдете гости на Архитектурно-етнографски комплекс „Етър” – Габрово, за да видите как традициите обединяват!

Tweet

Габрово байк

Приятели

Смолян
Уеб дизайн и изработка сайтове
България - бъди информиран
ДА или НЕ
Илюзионистът

Кой е онлайн

В момента са 0 users и 1 гост online.Етър
Боженци
Библиотека Априлов Палаузов
Дом на хумора и сатирата

Последвайте ни в

Не пропускайте:

Анкета

Колко често се усмихвате?: