Весел четвъртък със сатирика Веселин Зидаров

Дата: 
Четвъртък, 18 Октомври, 2012 - 17:30

Ако „Весел четвъртък” е времето за срещи с известни майстори на комичното в Музея „Дом на хумора и сатирата”, логично е и авторите с „весел” в името си да са център на подобна среща, нали? Предстои точно такова събитие – във ВЕСЕЛАта къща ще гостува тревненският карикатурист и афористик ВЕСЕЛИН Зидаров-Зид: на 18 октомври т.г. от 17.30 часа в зала 6 той ще представи четвъртата си сатирична книга „Обратна захапка”.

За Веско, както всеки започва да му казва още след първото си общуване с него, може да се разказва много, при това все интересни неща. Вярно, и ние не знаем всичко, затова си запазваме правото да го попитаме на „Веселия четвъртък”. Но разгърнем ли творческата му биография, оставаме твърде впечатлени. Повече от три десетилетия рисува карикатури и пише – проза или римуван хумор. Почти веднага започва да изпраща рисунките си за Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата и вече има 14 участия.

Веско Зидаров е участник и в няколко кураторски проекта на ДХС (1998 – „Европа мечтае за България”; 2004 – „Какво, Швейцария ли?”; 2009 – „Евросапиенс”), негови карикатури от фонда „Хумор на народите” са част от прочутата пътуваща изложба на музея „КарикаТуристи” (от 2008 до настоящия момент), представен е в каталога на Дома „Равнис по Европа”. Често можем да видим негови творби във вестник „Стършел” или в друго национално издание, за местната преса не говорим – тук читателят разгръща вестника, за да види „какво е нарисувал този път Веско”!

Може би точно в момента той представя книгата си в македонския град Виница и изложбата на ДХС „Евросапиенс”. Виница е на хвърлей място от България, лесно можеш да стигнеш в градчето, където се организира международен конкурс за карикатура и афоризъм (Веско е от наградените през 2011). А центровете на световноизвестните карикатурни конкурси, където Веско е печелил награди или отличия (Дайжон, Токио, Хайфа, Монреал, Кноке-Хейст, Беринген, Бордигера, Толентино, Маростика, Сен-Жуст-льо-Мартел, Жонсак, Порто, Родос, Истанбул, Крушевац, Крагуевац, Прешов, Струмица, Земун, Тулча, Калараш) са толкова много и често твърде далеч, та едва ли и той самият ги е посетил поне за да си получи присъдена награда!

В.Зидаров е определил четвъртата си книга „Обратна захапка” като роман в афоризми и карикатури. За какво се разказва в него? Мотото на книжката ни дава донякъде отговор: „Животът е като афоризъм – кратък и понякога неразбран”. Да, в романа в афоризми става дума за нещата от живота, най-общо казано, онези, които ни се случват заради или въпреки партии, политици, вяра, духовност, любов, увлечения, личностни взаимоотношения. Сентенциите са подредени в 17 глави и надхвърлят солидната цифра 1100. Всяка глава е с отделно название, често – това е каламбур или кратък афоризъм („Сто години срамота”, „Алкохолизми”, „Темидиада”, „Ироними”, „Миниавантюри”). Ето няколко: „Ние сме техническа нация! Разбираме само от машинации”; „За партийното строителство не са нужни зидаро-мазачи, а подмазвачи”; „Уж живеем в република, а се държим като послушна публика”; „По цените се разбира у нас колко се цени човешкият живот”; „У всеки има зрънце завист, но у някои е цял хамбар”;” Калкан: риба, която си е платила плоския данък”; „Пази се от джудже със самочувствие на великан”; „На гладен стомах се пише сатира, на пълен – партийна програма.” „Веселият четвъртък” ще предложи и още от „Обратна захапка” в изпълнение на актьора Светослав Славчев.

Предстои една вечер на изящното слово, непринуден разговор със сатирика Веселин Зидаров и възможност да се окажем приобщени от неговата мъдрост към света на духовните хора.

Венета Георгиева-Козарева, Музей „Дом на хумора и сатирата”

Tweet

Габрово байк

Приятели

Смолян
Уеб дизайн и изработка сайтове
България - бъди информиран
ДА или НЕ
Илюзионистът

Кой е онлайн

В момента са 0 users и 2 гости online.Етър
Боженци
Библиотека Априлов Палаузов
Дом на хумора и сатирата

Последвайте ни в

Не пропускайте:

Анкета

Колко често се усмихвате?: