Българските корени на Дилма Русеф с постоянна експозиция в Источиеския музей

Дата: 
Понеделник, 10 Октомври, 2011 - 10:00

изложба Дилма русефИзложбата „Българските корени на Дилма Русеф"ще бъде открита за граждани от понеделник 10 октомври 2011 г., в Исторически музей – Габрово.
Експозицията показва културни ценности — документи и снимки за историята на рода Русеф, съхранени в Регионален исторически музей - Габрово, Централен държавен архив - София, Държавен архив /ДА/ - Габрово, Военноисторически архив - В. Търново и фамилиите Ковачеви, Каменови, Колеви, Христови, Корнажеви, и от личния архив на българския дипломат Румен Стоянов.
Осемдесет и пет снимки и документи разказват за представители на рода Русев и техните семейства, за участието им в обществено-политическия и икономически живот в България и по света. За първи път посетителите ще видят в оригинал зрелостните свидетелства от Априловска гимназия - Габрово на Петър Русев (баща на ДилмаРусеф), на неговите братя Руси и Захари, и на сестрите му Иванка (Вана) и Пия, съхранени в ДА -Габрово. Ще бъде експониран и регистъра за кръщение от 1900 г. на габровския храм „Св. Йоан Предтеча", където на с. 11 е отбелязано, че на 2-ри февруари 1900 г. е кръстен Петър Русев. Кръстница е леля му Пена Русева (съпруга на Христо Русев - кмет на Габрово в периода 1897-1898 г. и брат на Стефан Русев, баща на Петър Русев). Сред уникатите е и Актът за раждане на Петър Русев, запазен в държавен архив - Габрово. Показана е извадка от главната книга на студентите от Юридическия факултет на Софийския университет с данни за Петър Русев за следването му като редовен студент от 1918 до 1923 г.
Изложбата ще представи и разширено родословие на рода Русев, включващо 10 поколения от рода, над което е работено близо 1 година.
Експозицията се съпътства с каталог с подробни данни за рода Русев и фамилиите, с които той е в роднински връзки.
Експозицията и каталога към нея са осъществени от Красимира Чолакова, Росен Йосифов, Катя Димкова, Анелия Бояджиева, Антония Събева, Пенчо Тихов, Лилия Цветкова, Огнян Пунев, издателство „ЕКС-ПРЕС".
Каталогът на експозицията е факт благодарение на д-р Андрей Ковачев, член на Европейския парламент.

Tweet

Габрово байк

Приятели

Уеб дизайн и изработка сайтове
България - бъди информиран
Български имоти
Новини от Габрово
Илюзионистът

Кой е онлайн

В момента са 0 users и 4 гости online.

Етър
Боженци
Библиотека Априлов Палаузов
Дом на хумора и сатирата

Не пропускайте:

Последвайте ни в

Габровски Оферти

Анкета

Колко често се усмихвате?: