Богоявление в Етъра

На 6 януари 2013 г. в Архитектурно – етнографски комплекс „Етър“ Габрово ще се отпразнува Богоявление или Йордановден. Това е храмовият празник на етърската църква „Свето Богоявление“ и ще бъде раздаден курбан за здраве на посетителите на комплекса.
Според българската народна традиция празникът Богоявление е свързан с вярата в очистителната, лечебна и магическа сила на водата. След черковната служба на самия празник става тържественото кръщаване на водата с кръст и молитва. Свещеникът хвърля дървен кръст в река Сивек и мъже скачат в леденостудените води, за да го извадят. Който пръв стигне до кръста и го върне на свещеника получава от него благослов и се смята, че той ще бъде здрав през цялата година. Хората са вярвали, че там където е паднал кръстът, водата става лековита. Всички отнасят от осветената вода в къщи и я ползват през годината за лечение.
В навечерието на Богоявление се приготвя трапезата за празника. Поставят се само постни ястия – прясна пита, постни сарми с кисело зеле, пълнени чушки, зеле, фасул, орехи и вино. Обредната трапеза се прекадява за трети път след Бъдни вечер и Сурва (Васильовден), за да се отбележи края на „Мръсните дни” (поганни) и да се прогонят злите сили. На трапезата се слага недогорялата свещ от Васильовден (втората кадена вечер), а орехите от Нова година се разчупват и по тях се гадае каква ще бъде годината.

Tweet

Габрово байк

Приятели

Смолян
Уеб дизайн и изработка сайтове
България - бъди информиран
ДА или НЕ
Илюзионистът

Кой е онлайн

В момента са 0 users и 1 гост online.Етър
Боженци
Библиотека Априлов Палаузов
Дом на хумора и сатирата

Последвайте ни в

Не пропускайте:

Анкета

Колко често се усмихвате?: