Артистичен поздрав за Татянинден

Дата: 
Четвъртък, 12 Януари, 2012 - 10:00

В месеца с най-много празници – януари – Домът на хумора и сатирата предлага интересна тематична изложба, посветена на традиционните веселби на българина. В просторната зала 3 на Веселата къща греят платната на изтъкнати български живописци, вдъхновени от празничните обреди и ритуали, тачени от народа ни през вековете.
С изложбата „Празниците на българина” екипът на Дома на хумора поздравява Таня Христова – кмет на община Габрово, арх. Татяна Стойкова – главен архитект на община Габрово, Татяна Цанкова – директор на ДХС и всички жени, носещи звучното име Татяна.

Тематичната колекция „Празниците на българина” включва 60 живописни творби на 34 български художници, творили през последните 30 години на XX век – време, белязано от чувствителни промени в социалния живот на българина. Платната са старателно подбрани сред 1460-те живописни творби, които се съхраняват в музейния художествения фонд „Хумор на народите”.
Картините от колекцията „Празниците на българина” се характеризират с празнични сцени, отличават се с ярък колорит, привличат вниманието на зрителя със своята игривост, пъстрота и жизнерадостно настроение. А и всички те разкриват нравите на нашенеца – българинът обича да празнува и дори не чака специален повод за веселие, нито търси специално място. Празникът може да се състои в заведение, у дома или сред природата, важното е да има трапеза, приятели, настроение, музика и танци. Нестинарки, кукери, конни надбягвания, забавни игри и карнавални шествия допълват общото впечатление за една наистина специална празнична изложба.

Темата за празниците на българина е изкушила едни от най-талантливите български художници. В настоящата колекция присъстват творби на Eмил Стойчев („Маски”), Вълчан Петров („Притча”), Дария Василянска („Марш на бабите”), Кеазим Исинов („Съседи”), Джемал Емурлов („Хитър Петър и Настрадин Ходжа”), Греди Асса („Дневни красавици”), Недко Солаков („Мълвата”), Сюлейман Сеферов („Нашият двор”), Иван Попчев („С уиски на прасе”), Георги Трифонов („Дяволското дърво”), Цветан Колев („Трапеза”), Иван Димов („Крадене на мома”) и др. В изложбата са включени и 11 скулптурни композиции на забележителните български творци Георги Чапкънов, Димитър Рашков, Цвятко Сиромашки, Борис Русинов, Грета Григорова, Димитър Сотиров, Николай Ръждашки, Вежди Рашидов и Петьо Александров.

Творбите от колекцията са реставрирани и рамкирани по проект за мобилност на музейните колекции, финансиран от Министерството на културата. „Празниците на българина” е обособена пътуваща изложба, която би могла да бъде артистично допълнение към всеки градски празник. В края на миналата година тя гостува по покана на художествените галерии в Севлиево и Дупница, а сега и габровци имат възможност да й се насладят. Изложбата ще продължи до 10 март т.г.

Дарина Маринчевска

Tweet

Габрово байк

Приятели

Смолян
Уеб дизайн и изработка сайтове
България - бъди информиран
ДА или НЕ
Илюзионистът

Кой е онлайн

В момента са 0 users и 1 гост online.Етър
Боженци
Библиотека Априлов Палаузов
Дом на хумора и сатирата

Последвайте ни в

Не пропускайте:

Анкета

Колко често се усмихвате?: