Андреевденска обредност се отбелязва в АЕК “Етър”

Дата: 
Вторник, 30 Ноември, 2010 (Цял ден)

ЕтърСпоред българския празничен календар на 30 ноември се чества Андреевден. На този ден се почита паметта на свети апостол Андрей, за който народните вярвания казват, че е господар на мечката.
Предание гласи, че когато светецът живял като отшелник сам в планината, една мечка изяла единствения му вол. Тогава той победил мечката, впрегнал я в ралото и изорал нивата си. Оттогава тя му се подчинява. Затова деня още е известен и като Мечкинден и се празнува за нейното омилостивяване.
Народа казва още, че от Андреевден денят започва да наедрява колкото едно папурено или просено зърно.
В нощта срещу празника всяка стопанка сварява в ново гърне царевица, като слага допълнително и по-няколко различни зърна за посев - жито, грах, боб, леща и др. Рано сутринта, първата й работа е да хвърли шепа от сварената царевица нагоре през комина на огнището, за да растат нависоко посевите, да са едри и тежки. В Троянско се вярва, че животното стои на комина и си протяга лапата да си вземе храната.
С шепа от варените зърна стопанката захранва кокошките, пуйките, патките и всички останали домашни животни , за да са здрави, да се плодят и едреят.
На този ден се чисти и житото за воденица, за да наедрява зърното и да дава повече брашно.
На Андреевден поверието е, че всеки от членовете на семейството трябва да хапне от варивото, за да е здрав през годината, да му е пълна къщата и да му върви на добре. Младите булки задължително трябва да се захранят с “Андреювия папур”, за да започнат да прихващат, да раждат и едреят.
На трапезата се слага специален хляб с малка питка по средата с тестен кръст на нея. Върху питката се слага по малко от всички ястия и от сварените зърна. Когато се стъмни, тя се изнася навън и се оставя до дръвника като се нарича за мечката.
Народните представи казват, че на този ден не бива да се работи земеделска работа, за да не дави мечката добитъка и да не пакости по посевите.
На 30 ноември ще бъде отбелязан Андреевден в Архитектурно- етнографски комплекс “Етър” с традиционно раздаване на царевица за посетителите на музея.

Христиана Стефанова

Tweet

Габрово байк

Приятели

Уеб дизайн и изработка сайтове
България - бъди информиран
Български имоти
Новини от Габрово
Илюзионистът

Кой е онлайн

В момента са 0 users и 1 гост online.

Етър
Боженци
Библиотека Априлов Палаузов
Дом на хумора и сатирата

Не пропускайте:

Последвайте ни в

Габровски Оферти

Анкета

Колко често се усмихвате?: