Авторска изложба- базар на майстора- ножар Христо Неделев в АЕК „Етър”

NojarНа 3 септември 2010г. от 11,30 часа миналогодишният победител от състезание „Ножарство” Христо Неделев, ще открие своята авторска изложба в Изложбената зала при АЕК „Етър” в дните на „Международния панаир на народните занаяти”.
Христо Неделев е роден на 9 май 1952 година в гр. Карлово. Преди постъпването му на работа в ВМЗ-Сопот през 1973г., нищо не показва, че ножарството ще се окаже негова съдба. Там изработването на ножове се превръща в хоби за него, а през 1985 година той вече е включен към създадената в завода специална група за изработване на сувенири. Тогава Христо се запознава с Кирил Коликов, утвърден и известен майстор ножар от Пловдив. Именно контакта с него дава огромен тласък да израстването му. От 1985 г., до явяването му през 1990 г. на изпит пред Задругата на майсторите на народни художествени занаяти (ЗМНХЗ), Христо минава през всички степени на обучение. За 5 години той усвоява тънкостите на занаята, запознава се с неговата история и традиции. Желанието му за усъвършенстване и развитие запалва и по-младите. До края на 2000 г. Христо вече има двама ученика, които също успешно полагат изпити пред Задругата. Единият от тях племенникът му Павел Неделев.
За Христо няма тайни в занаята. Любимите му традиционни ножове са ергенския, баскията, за дране и др., Но голямата му страст са гравирането и инкрустацията върху тях.
През 2009 година Христо Неделев взема участие в майсторската надпревара „Ножарство”, организирана в дните на VІІ Международен панаир на занаятите. Сред голяма конкуренция на майстори от Габрово, София, Карлово и Пловдив, той печели Голямата награда „Сребърна хлопка” и покана за организиране на самостоятелна изложба в АЕК „Етър” през 2010 година.

Христиана Стефанова ,Пр при АЕК Етър.

Tweet

Габрово байк

Приятели

Смолян
Уеб дизайн и изработка сайтове
България - бъди информиран
ДА или НЕ
Илюзионистът

Кой е онлайн

В момента са 0 users и 1 гост online.Етър
Боженци
Библиотека Априлов Палаузов
Дом на хумора и сатирата

Последвайте ни в

Не пропускайте:

Анкета

Колко често се усмихвате?: