Автентична каменна пластика от Зимбабве в Дома на хумора и сатирата

Дата: 
Петък, 20 Януари, 2012 - 17:30

ДХСНа 1 април 2012 г. Музеят „Дом на хумора и сатирата” ще отбележи своя 40-и рожден ден, затова и всички изяви през годината са посветени на кръглата годишнина. В залите на Веселата къща ще бъдат показани ценни колекции от художествения фонд „Хумор на народите”, представящи творби от всички жанрове на изобразителните изкуства.

Първата изложба от поредицата „Златни колекции на ДХС” е „Духът на камъка” – автентична каменна пластика от Зимбабве. Тя представя част от дарението на Дома на хумора и сатирата, направено през 1989 г. лично от г-н Том Блумфийлд – основател и директор на Музея на каменните скулптури в Тангененге, Зимбабве.

Показаните 21 скулптури на 19 автори са вдъхновени от митологията на племето Шона и изобразяват човешки, животински и растителни превъплъщения, изпълняващи ролята на посредници между хората и отвъдния свят. Пластиките от колекцията привличат с деликатното равновесие между форма, цвят и линия, инспирирано от фолклора, митологията и традициите на старата цивилизация на Африка. Някои от скулптурите носят в себе си хумористичното и сатиричното, достигат дори до гротескното и ироничното. Камъкът, с който природата щедро е дарила Зимбабве – серпентин с много богати цветови оттенъци – е обработен по невероятен начин от ваятелите. Цялостната обработка е ръчен, трудоемък и дълъг процес, увенчан от съвършено полиране, придаващо сатенен блясък на творбата. Всяка скулптура разказва своя собствена уникална история, свързана с различна житейска тема – работа, занимания, семейство, емоции. Когато духът на камъка и душата на художника се срещнат в тази магична комбинация, резултатът е впечатляващ и неповторим.

Ваятелите от Тангененге имат интересна история. Много от тях са били прости работници в каменоломната на фермера Том Блумфийлд. Голямата криза през 60-те години налага закриването на работните площадки, а хората рискуват да останат без препитание. В този момент един странстващ из Африка скулптор се озовава в Тангененге и открива, че каменните залежи в околността са изключително подходящи за изработването на пластики, а безработните бивши каменоделци имат вроден усет за ваяне на камъка. Запаленият по изкуството Том Блумфийлд инвестира в тяхното обучение, а с творбите им поставя началото на Музея на каменните скулптури на открито.

Благодарение на щедрия жест на г-н Блумфийлд, габровската Весела къща се сдобива с безценна колекция от 52 автентични африкански пластики. Творбите са били показвани преди години във временни изложби, а сега габровци и гости на града ще имат възможност да им се наслаждават чак до есента. Колекцията ще бъде на разположение на любителите на изящното изкуство от 20 януари до 20 септември т.г. в зала 7 на Дома на хумора и сатирата.

Дарина Маринчевска

Tweet

Габрово байк

Приятели

Смолян
Уеб дизайн и изработка сайтове
България - бъди информиран
ДА или НЕ
Илюзионистът

Кой е онлайн

В момента са 0 users и 1 гост online.Етър
Боженци
Библиотека Априлов Палаузов
Дом на хумора и сатирата

Последвайте ни в

Не пропускайте:

Анкета

Колко често се усмихвате?: