Публикация radoslav.parvanov

И студентът е оцелял, защото се е смял!

Така иронично звучи темата на една от изложбите в Музея „Дом на хумора и сатирата”, посветена на 40-годишнината на институцията. На 1 април в зала 5 преподаватели и студенти от Факултета по изобразителни изкуства на ВТУ „Св.св.Кирил и Методий” ще поздравят със своята колекция рожденика и почитателитe на комичното, а и ще привлекат вниманието на утрешните възпитаници на университета в старопрестолния град. Не е за подценяване и факта, че бъдещите участници в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата ще направят уверената си крачка към големия форум, ще придобият увереност и самочувствие, че у нас, тук и сега също има простор за разгръщане и оценка на таланта им.

Етърски панаир 06.09.2010

Днес в 11 часа по план започна демонстрацията на Национално Дружество Традиция на занаята тюфекчийство. Много гърмежи и силен тътен тресеше АЕК Етъра днес. С великолепна презентация на носии, клубове, оръжия и бойно снаряжение членовете на Дружество „Традиция” ни пренесоха в автентичната обстановка на онова време. Председателя на „Традиция” Станчо Джумалиев откри презентацията. Зрителите видяха традиционни облекла и уръжия от Средногорието, Шумен, Марково и Трявна.
традиция1
традиция2
традиция3

Етърски панаир 05.09.2010

Днес третия ден от Панаира на занаятите в АЕК Етър бе не по-малко безинтересен от вчера. Днешния ден беше богат на фолклорни изяви на сцената в Етъра. Първи на сцената ни поздравиха от Фолклорен ансамбъл „Сивек” гр.Габрово. Разнообразния им репертоар разгорещи публиката следяща събитието на живо. След около 20 минути на сцената се подредиха изпълнителите от Групата за автентичен фолклор при читалище „Габрово” гр.Габрово. Както казва тяхното име те наистина пресъздадоха автентични сцени от нашето далечно минало. Феномените в българския фолклор Елица Тодорова и Стоян Янкулов-Стунджи пък направо взривиха публиката на панаира на занаятите. Техните едновременно традиционни и модерни изпълнения радваха зрителите от всички възрасти. Дори седящите места да бяха запълнени, много хора застанаха отстрани прави да погледат гръмкото изпълнение на двамата финалисти от Евровизия.
По-късно двамата виртуози на народната музика Веселин Кузмов-гайда и народната певица Диана Иванова ни показаха, че владеят до съвършенство изпълнението на народни произведения. Нестихващите аплодисменти и постоянно увеличаващата се публика допълнително повдигаше настроението на панаира. След изпълненията на виртуозите на народната музика на сцена се изявиха множество индивидуални изпълнители които също забавляваха публиката.

Етърски панаир 04.09.2010

Днес официално бе открит панаира на занаятите в АЕК Етъра. Кметът на Община Габрово Николай Сираков и други официални лица изрекоха приветственото си слово към габровци и гостите на града.
откриване
откриване

Международен панаир на народните занаяти - Етър 04.09.2010

Дърворезбарят Траян Габровски от Тетевен споделя, че твори с дървото от както се помни. Спокойно този човек може да се нарече самоук майстор. В момента има много последователи които се дивят на произведенията му, но няма желаещи да наследят този ювелирен занаят. Идеите му за скулптура идвали изведнъж и му се запечатвали в съзнанието. Докато библейските пейзажи вече били готови като идея той притворява библейските случки. Всичко останало било фантазия.
Дърворезба 1
Дърворезба 2

Международен панаир на народните занаяти - Етър 03.09.2010

Днес в АЕК Етър Габрово бе дадено началото на Панаира на занаятите. Но официалното му откриване ще се състои утре в 11:30 часа в резервата. Днес можеха да се наблюдават множество автентични занаяти за Габровския и други окръзи на България. В 11:30 днес бе открита изложба-базар на Христо Неделев, майстор ножар от гр.Карлово. Майстора, който изработва различни видове ножове, саби и ятагани сподели, че никой от семейството му не се е занимавал с металообработка. Неговата страст са гравирането и инкрустирането на ножовете. С усмивка на уста той сподели че от целия процес негово дело е всичко освен стоманата.
nojaretar

Габрово байк

Приятели

Смолян
Уеб дизайн и изработка сайтове
България - бъди информиран
ДА или НЕ
Илюзионистът

Кой е онлайн

В момента са 0 users и 1 гост online.Етър
Боженци
Библиотека Априлов Палаузов
Дом на хумора и сатирата

Последвайте ни в

Не пропускайте:

Анкета

Колко често се усмихвате?: