Изложба на прочутата калоферска дантела гостува в Етъра

Дата: 
Вторник, 5 Юли, 2011 - 11:30

ЕтъраНа 05. 07. 2011г. от 11, 30 часа в голямата изложбена зала на Архитектурно- етнографски комплекс „Етър” предстои да се открие изложбата „Бяла магия”. Гост на комплекса е Националния музей „Христо Ботев” от град Калофер.
Изложбата представя оригинални движими културни ценности от Фонд „Етнография” на Националния музей, представящи появата и развитието на прочутата калоферска дантела. Като всеки гост на етнографския музей ще може да забележи чисто българското претворяване на традиционната совалкова дантела в мотивите, взети от прекрасната ни природа: слънчогледи, лалета, рози. открие магията, претворени в красотата на калоферската дантела.
Откриването на изложбата ще бъде съпроводено и с демонстрация по плетене на калоферска дантела. Гостите ще видят как под сръчните ръце на Ани Зехирева се ражда неповторимата „бяла магия” - калоферската дантела.

В изложбата са включени снимки на Донка Шипкова, създателката на първото и единствено в България Дантелено училище, открито в Калофер през 1910 г. Устав на Дантелената кооперация „Женски труд”, рисувани модели за изработване на дантели, сред които и един, създаден от самата Донка Шипкова. Особен интерес представляват два Каталога за калоферска дантела от 1933 г., в които посетителите могат да видят едни от най-старите образци на този занаят, превърнал се в истинско изкуство. Изложбата представя и станок, цилиндър и совалки за изработване на дантела от 30-те години на ХХ век.
Безспорно най-впечатляващи са моделите на калоферска дантела, изработени през 1983 г. от една от старите плетачки – Мария Ватралева (вече покойница).

Tweet

Габрово байк

Приятели

Уеб дизайн и изработка сайтове
България - бъди информиран
Български имоти
Новини от Габрово
Илюзионистът

Кой е онлайн

В момента са 0 users и 1 гост online.

Етър
Боженци
Библиотека Априлов Палаузов
Дом на хумора и сатирата

Не пропускайте:

Последвайте ни в

Габровски Оферти

Анкета

Колко често се усмихвате?: