АЕК “Етър” открива тематична изложба “Пътят на хляба” на Гергьовден

ЕтърЗа поредна година Архитектурно етнографски комплекс “Етър” ще се влючи в отбелязването на най-големия народен празник, съвпадащ с разцвета на природата- Гергьовден.
На 06 май посетителите на музея ще могат да присъстват на откриването на тематичната изложба “Пътят на хляба”. Тя ще представи характерните обредни хлябове, които се замесват за календарни и семейни празници, като Коледа, Великден, Гергьовден, сватба и др. Изложбата ще проследи и традиционните практики и обреди, съпътстващи добива на зърно и брашно, а също и производството на хляб през XIX и началото на XX век. Нейни автори са Мирослав Йорданов и Илия Вълев, уредници в музея.
В този ден гостите на комплекса ще имат възможността да наблюдават традиционно замесване на гергьовски обреден хляб и да опитат прясно сирене. Всеки от посетителите ще може да се залюлее на гергьовска люлка, както и да се претегли на кантар за здраве, както е по традиция.
Фолклорен ансамбъл „Сивек”, гр. Габрово ще представи фолклорна програма пред Саковата къща на комплекса от 11.30 часа. В празника ще вземат участие и вокална група „Настроение” при НЧ Габрово, трио „Пей сърце” при НЧ Габрово, Фолклорна танцова формация „Боженци”.

Tweet

Габрово байк

Приятели

Уеб дизайн и изработка сайтове
България - бъди информиран
Български имоти
Новини от Габрово
Илюзионистът

Кой е онлайн

В момента са 0 users и 2 гости online.

Етър
Боженци
Библиотека Априлов Палаузов
Дом на хумора и сатирата

Не пропускайте:

Последвайте ни в

Габровски Оферти

Анкета

Колко често се усмихвате?: