Пътят на писаните яйца “минава” през АЕК “Етър”

Дата: 
Петък, 1 Април, 2011 - 11:30

ЕтърНа 01 април от 11, 30 часа в изложбената зала на АЕК “Етър” ще бъде открита изложбата “Пътят на писаните яйца”, гостува Исторически музей -Велинград.
Украсяването на великденски яйца с восък е най-разпространена техника в почти всички страни и народи от Централна и Източна Европа. В основата на проекта за писаните яйца на Исторически музей – Велинград и неговите партньори е залегнала тази вековна традиция, запазена и в българския регион- Чепинско.
В изложбата са включени образци от писаните яйца на български майсторки като една възможност да се сравни с традицията на другите в Европа. В гостуващата експозиция са представени подбрани резултати от експедициите на представителя на Националния етнографски музей – София - доц. д-р Светла Ракшиева, на Исторически музей – Велинград - Георги Куманов и на ПЕТ ЕООД Диана и Петър Русеви. Проведените експедиции през 2007, 2008 и 2009 г. са били с основна цел- проследяване разпространението на традицията в европейските държави- Чехия, Словакия, Полша, Украйна, Русия, части от Германия, Австрия, Унгария, Хърватска, Румъния, Босна и Сърбия, включително и България.
Едно от таблата е посветено на българските майсторки на писани яйца, представящи България на фестивала на народните занаяти Будапеща 2010.
Експонираните предмети, образци от писани яйца, писалки и печатни нагледни материали в изложбата са част от най-голямата в страната колекция, събирана в Исторически музей-Велинград.
Всеки, който иска да проследи “историята на писаните яйца”, може да присъства на октриването на тематичната изложба на 01 април от 11, 30 часа в Етнографския комплекс.

Христиана Стефанова

Tweet

Габрово байк

Приятели

Уеб дизайн и изработка сайтове
България - бъди информиран
Български имоти
Новини от Габрово
Илюзионистът

Кой е онлайн

В момента са 0 users и 1 гост online.

Етър
Боженци
Библиотека Априлов Палаузов
Дом на хумора и сатирата

Последвайте ни в

Не пропускайте:

Анкета

Колко често се усмихвате?: