Химикал, шоколад и две рупии

Дата: 
Вторник, 31 Януари, 2012 - 18:00

Орловска 10Заповядайте на едно вълнуващо пътуване до Индия с книгата „Химикал, шоколад и две рупии”. На 31 януари авторите Елена Щерева и Николай Янков ще гостуват в галерия Орловска 10 в Габрово. Книгата им не е обикновен наръчник за туристи, тръгнали на екзотично пътуване. Това е дълъг и завладяващ разказ за Индия такава, каквато са я видели по време на студентската си специализация в тази необятна страна – историите са реални, клишетата липсват, откровенията са дълбоки и искрени.

Книгата вече може да бъде намерена в галерия Орловска 10 (която се намира на ул.Орловска 10 в Габрово). На срещата с авторите очаквайте презентация със снимки от пътуването и разговор за индийската култура. А за сетивата – вкусове и аромати.

Елена Щерева е родена през 1984 г. в Сливен. Завършила е ГПЗЕ "Захарий Стоянов" с английски и немски и специалност индология към Центъра за източни езици и култури към СУ "Св. Климент Охридски", както и магистратура преводач-редактор с английски и хинди. През 2007 г. заминава на едногодишна специализация в Централния институт по хинди в гр. Агра, Индия. Има преводи и публикации в "Литературен вестник" и списане "Литературата". Понастоящем е хоноруван преподавател по хинди в СУ "Св. Климент Охридски".

Николай Янков е роден през 1984 г. в София. Завършил е 31-во СУЧЕМ "Иван Вазов" с профил испански и специалност индология към Центъра за източни езици и култури към СУ "Св. Климент Охридски". През 2007 заминава на едногодишна специализация към Централния институт по хинди в гр. Агра, Индия. Има няколко превода и публикации в сп. "Светилник", университетското списание "Вишва Хинди Бхарати", в книгите "В танца на времето" и "Гласът на орела". Член е на клуб "Приятели на Индия" и на Българското общество по индианистика "Орловият кръг".

От авторите:
“Индия – онова кътче на планетата, което те кара да носиш цветни дрехи, да съчетаваш несъчетаемото, да се смееш и плачеш, да бъдеш спонтанен, неузнаваем и непредсказуем дори за самия себе си. Онзи вечно течащ поток, в който осъзнаваш, че ти също олицетворяваш многообразието в единството и че не си единствен в многообразието.
Магия в различни цветове, която напомня за вечното, непресъхващо детство, където всички сме поклонници на Бога на дребните неща – онези дребни неща, криещи големи истини. Страната на подправките, отправила взор към нас със своята неподправена красота.
Нека се отправим на пътешествие до Индия с “Химикал, шоколад и две рупии” в ръка... Не се притеснявайте за обратния билет. Това е последното нещо, за което човек би си помислил, докато е в плен на Индия – единствената страна в света, срещу която няма лечебно биле отмайниче. Веднъж омаяни, магията остава за цял живот.”

Габрово байк

Етър
Боженци
Библиотека Априлов Палаузов
Дом на хумора и сатирата

Последвайте ни в

Не пропускайте:

Анкета

Колко често се усмихвате?: