Жулиета Георгиева от гр.Пловдив е новата победителка в Майсторската надпревара, провела се в Етъра

Победител в майсторската надпревараНа 04 септември 2010 г., в етнографски комплекс „Етъра”, в традиционна „Вечер на майстора”, бе обявен победителят в майсторското състезание- изработване на плетива от царевична шума- беленица .
В продължение на четири дни седем майсторки от всички краища на България премериха сили в Майсторската надпревара по време на „Международния панаир на народните занаяти- Етър 2010”. Победителят бе определен от жури с председател Величка Георгиева, член на Управителния съвет на Задругата на майсторите на народните и художествени занаяти /ЗНМХЗ/, Иванка Лилова- музеен специалист етнограф и Росица Бинева- уредник отдел „Занаяти”. Голямата награда - “Сребърна хлопка”, почетен диплом, парична награда и право на изложба-базар през месец септември 2011г. в Изложбената зала на АЕК “Етър” се присъди на Жулиета Панайотова Георгиева от гр. Пловдив- за цялостно представяне и познаване традициите в плетенето с царевична шума.
Кметът на Община Габрово- Николай Сираков- връчи на Кина Стефанова Хицова от гр. Севлиево първата награда, която бе за изработване на копие най- близко по оригинала.
Специална награда от АЕК „Етър” се присъди на Пенка Николова от гр. Габрово, която според журито бе най- сполучливо представила развитието на плетенето с царевична шума в наши дни.
Благодарение на събрания от спонсори награден фонд с парични постъпления, журито определи и следните награди: награда „Колекция”, бе подсигурена от майстор ножар в АЕК „Етър”- Андрей Стоянов и се присъди на Верка Цанева от с. Смиловци; Данаил Кръстев - майстор- дървостругар при АЕК „Етър”- осигури последните две награди: майсторката от гр. Разград - Иваничка Миланова - взе специалната награда за най- артистично произведение. Колективната награда „ От обичая към изделието” се присъди на участничките от гр. Попово- Величка Стоянова и Радка Радева.
От няколко години насам бе създадена традиция в етнографския комплекс публиката да избере, чрез тайно гласуване своя фаворит сред участничките в майсторската надпревара. Наградата- елече с гайтанена украса- бе подсигурена от Величка Георгиева, председател на журито и представител от Задругата на майсторите. След преброяване на гласовете, Жулиета Панайотова Георгиева, отново взе наградата на публиката за цялостно представяне по време на състезанието.
Вечерта приключи със специално приготвена по случай Осмия Международен панаир на занаятите торта с логото на АЕК „Етър”, която директорът на етнографския музей разряза и пожела на всички приятно изкарване в останалите дни на мероприятието.

Габрово байк

Етър
Боженци
Библиотека Априлов Палаузов
Дом на хумора и сатирата

Последвайте ни в

Не пропускайте:

Анкета

Колко често се усмихвате?: